Nevenactiviteiten in het Provinciehuis in Assen. Foto: Lennart Ootes

Veel nevenactiviteiten bij schaaktoernooi

Nevenactiviteiten in het Provinciehuis in Assen. Foto: Lennart Ootes

Het Hoogeveen Schaaktoernooi staat in hoog aanzien in de wereld. Amateurs spelen graag in Hoogeveen. Zij roemen de omstandigheden en het gastvrije ontvangst in het raadhuis. Voor topschakers is Hoogeveen een ijkpunt.

 
Bijna elke wereldtopper heeft ooit in Hoogeveen gespeeld. Zo maakte de huidige wereldkampioen Magnus Carlsen in 2004 in Hoogeveen zijn debuut op het hoogste niveau.
 
Toernooi wil iedereen aan het schaken krijgen
Het Hoogeveen Schaaktoernooi is meer dan een week per jaar schaken in het gemeentehuis. Het heeft als doelstelling om iedereen en vooral de jeugd te betrekken bij de schaaksport. Er zijn daarom ook dit jaar weer tal van nevenactiviteiten. Bekende schakers, zoals toernooidirecteur en Nederlands kampioen Loek van Wely, zullen de beginnende schakers hierbij helpen.
 
McSchaken bij McDonald's
Op zaterdag 21 oktober nemen de jeugdschakers bezit van McDonald’s. Dit jaar geen simultaan, maar McSchaken. Om 10.00 uur wordt er een toernooi doorgeefschaak gehouden. Hierbij spelen twee koppels tegen elkaar. Wanneer een speler een stuk slaat mag hij die aan zijn partner geven, die het vervolgens weer mag inzetten.
 
Om 13.00 uur wordt hand en brains gehouden. Hierbij gaat het weer om duo’s, maar deze keer geeft een helft van het duo aan met welke stuk de andere moet zetten. Die andere helft van het duo moet dan zelf bepalen waar het stuk naartoe gaat. Opgeven voor deze twee activiteiten kan individueel of als duo. Er kunnen per onderdeel maximaal 20 mensen meedoen.


Kloksimultaan door Loek van Wely in de McDonald's Hoogeveen. Foto: Lennart Ootes

 
Schaken en dammen in het provinciehuis
Op vrijdag 27 oktober is er voor de tweede keer een schaakdag in het provinciehuis. Om 13.30 uur zullen Loek van Wely en Jan Timman onder begeleiding van Hans Böhm het tegen elkaar opnemen in een wedstrijd praatschaak. Om 14.30 uur kan iedereen tegen deze heren een potje snelschaken, waarbij de grootmeesters een stuk minder bedenktijd krijgen, zodat iedereen kan winnen.
 
Om 15.30 uur wordt het schaakbord ingeruild voor een dambord. Vassily Ivanchuk zal een rapidpartij dammen tegen Jan Groenendijk. Ivanchuk is dit jaar een van de publiektrekkers tijdens het schaaktoernooi. Hij werd vorig jaar nog wereldkampioen rapidschaak. Naast schaken damt Ivanchuk ook graag. Dat gaat hij in het provinciehuis doen tegen Groenendijk, die vorig jaar nog een match om de wereldtitel dammen speelde.
Om 16.30 uur mag iedereen sneldammen tegen Ivanchuk of Groenendijk.


Ivanchuk tijdens het Heerhugowaard Open 2016. Foto: Lennart Ootes

 
Conditieschaak en kloksimultaan
Zaterdag 28 oktober is de laatste dag van het toernooi. Dan zijn er twee publieksactiviteiten. Om 13.00 uur is er conditieschaak op het Kerkplein tegen Nederlands jeugdkampioen Robby Kevlishvili. Hierbij staat de klok die de bedenktijd bijhoudt enkele meters naast het bord. De spelers moeten dus naar deze klok rennen om hun bedenktijd stil te zetten. Conditie speelt hierbij misschien wel een grotere rol dan het schaakniveau van de deelnemers.
 
Om 12.00 uur zal Jan Timman een kloksimultaan geven tegen vijf tegenstanders in het gemeentehuis. Plaatsen voor deze kloksimultaan zijn te winnen via een prijsvraag die binnenkort wordt uitgeschreven.
 
Opgeven
Om verzekerd te zijn van deelname, kan iedereen zich opgeven via secretariaat@hoogeveenchess.nl