Max Warmerdam vs Daniel Dardha
Lucas van Foreest vs Luke McShane

Max Warmerdam (30 maart 2000) presteerde midden in het corona-tijdperk iets unieks: terwijl het ‘fysieke’ schaken bijna overal stillag, waagde hij zijn kans in twee Italiaanse toernooien in eind 2020/begin 2021 en scoorde daar zijn laatste twee grootmeesterresultaten, en dus de titel. Dit luidde een heel mooi schaakjaar in voor Warmerdam. Enkele weken later al hielp hij als secondant Jorden van Foreest aan een sensationele zege in het Tata Steel-toernooi, en in november 2021 werd hij zelf overtuigend Nederlands kampioen in de finale in Rotterdam na een knock-out toernooi hier in Hoogeveen.
Warmerdam komt uit het Limburgse Tegelen, maar speelt al een aantal jaren voor het Apeldoornse hoofdteam dat vorig seizoen nationaal clubkampioen werd. In augustus debuteerde hij in het Nederlandse Olympiadeteam en scoorde 7 uit 10 aan bord 5. In september won Max als ‘opwarmertje’ voor Hoogeveen een match over meerdere speeltempo’s van grootmeester Hugo ten Hertog in Utrecht.

 
Daniel Dardha (1 oktober 2005) komt uit een echte schaakfamilie. Zijn vader Arben, die in 1997 vanuit Albanië naar België emigreerde, is een sterk schaker, zijn grootvader was dat ook. Daniel was al op jonge leeftijd zeer actief in de schaakarena en gold als een groot talent. Dat maakte hij ook meer dan waar. Hij werd in 2017 Europees kampioen rapid onder 12 jaar en wereldkampioen snelschaken onder 14 jaar. Twee jaar later, op zijn dertiende, werd hij voor het eerst Belgisch kampioen – de jongste ooit, en ook de jongste nationaal kampioen in heel Europa – en tevens internationaal meester. Sinds 2021 draagt hij de grootmeestertitel. Ook bij de laatste twee gelegenheden werd Daniel Belgisch kampioen, dus hoewel hij viereneenhalf jaar jonger is dan zijn tegenstander Max Warmerdam ligt hij wat dat betreft op hem voor! Op de Olympiade scoorde hij voor België 6 punten uit 11 partijen aan het eerste bord.
 
Lucas van Foreest (3 maart 2001) is de tweede telg van het bekende Van Foreest-schaakgezin, en één van de betachterkleinkinderen van de voormalig Nederlands kampioenen Dirk en Arnold van Foreest. Zijn twee jaar oudere broer Jorden ging hem hier in Hoogeveen voor met vier matches. Evenals Jorden werd Lucas jarenlang getraind door Sergei Tiviakov. In 2018 werd hij gedeeld eerste in het Open Nederlands Kampioenschap in Dieren en daarmee behaalde hij gelijktijdig zijn derde grootmeesternorm. In het volgende jaar deelde hij in het NK de eerste plaats met broer Jorden, en versloeg hij deze in een versnelde barrage. In hetzelfde jaar werd hij wereldkampioen rapid en blitz onder 18 jaar. Lucas speelt enorm veel in open toernooien over de hele wereld en heeft een praktische, originele stijl. In juni won hij het Limburg Open, met een half punt meer dan Max Warmerdam en Daniel Dardha uit de andere match!
 
Luke McShane (7 januari 1984) stond lange tijd onder de schakers bekend als ‘de sterkste amateur ter wereld’. In 2007 ging hij werken in de financiële wereld en zette hij het schaken op een lager pitje. Toch wist hij nog aan vele sterk bezette toernooien deel te nemen en is hij nu nog de vaste speler op bord 2 van het Engelse Olympiadeteam, waar hij in augustus 5½ uit 10 punten haalde. In het World Team Championship in Astana 2019 was hij topscorer aan het tweede bord. McShane was een echt wonderkind: op zijn achtste, in 1992, werd hij jeugdwereldkampioen tot en met tien jaar. In 2017 werd hij tweede in het Europees Snelschaakkampioenschap. In het Tata Steel-toernooi won hij in 2011 de B-groep. Het jaar daarop had hij vanwege zijn werk geen tijd om mee te doen in de A-groep! Wel verscheen hij tweemaal bij het sterke Heite-toernooi in Wolvega, dat hij in 2010 op zijn naam bracht. McShane is een beminnelijk mens, maar achter het bord een keiharde vechter.