Koffiehuisschaak

Opening Hoogeveen Chess 2017


Bert van der Haar, voorzitter van het toernooicomité, heette gistermiddag in de Hoogeveense schouwburg De Tamboer de matchspelers en belangstellenden welkom op het 21ste Hoogeveen Schaaktoernooi. Een speciaal welkomstwoord richtte hij aan burgemeester Karel Loohuis, partijleider Thierry Baudet van het Forum voor Democratie, en voormalig burgemeester Sytze Faber van Hoogeveen, die een zo grote rol heeft gespeeld bij de totstandkoming van dit evenement. Van der Haar noemde het nieuwe sponsorgezelschap Corps 32 dat het toernooi een flinke injectie heeft gegeven: “Hopelijk gaat dit uitgroeien tot een Corps 64 – dat komt mooi overeeen met het aantal velden op het schaakbord.” Hij noemde Hoogeveen het tweede toernooi van Nederland en sprak de hoop uit dat het nog eens het eerste wordt. Van der Haar verheugde zich op het “klapstuk van de dag”, de schaakpartij tussen Karel Loohuis met Loek van Wely tegen Thierry Baudet met Jorden van Foreest. “Ik hoop dat onze burgemeester wint”, zei de comitévoorzitter. 

 
Toernooidirecteur Loek van Wely dankte de hoofdsponsors, de gemeente Hoogeveen, de provincie Drenthe en Corps 32, en alle andere betrokkenen, en zei dat dit toernooi vooruitstrevend wil zijn, met nieuwe technologische snufjes. Zo spelen alle deelnemers aan de Open groep op draadloze live-borden – een wereldprimeur verzorgd door DGT. Bovendien wordt er via de website van ChessBase gekeken in hoeverre de zetten van de spelers overeenkomen met de eerste keuze van sterke schaakcomputers, wat een middel kan worden om ‘cheaters’ te ontmaskeren.


 

Van Wely presenteerde vervolgens de deelnemers aan de twee matches: “World Rapid chess Champion and possible future World Checkers Champion Vasily Ivanchuk, possible future World Champion Wei Yi, the number 3 – or 4 – of India Adhiban Baskaran, a very friendly person and an attractive player”, en tenslotte het 18-jarige Nederlandse toptalent Jorden van Foreest. “Dit is je derde en laatste kans”, sprak hij de laatste streng toe. “Niet winnen is geen optie.” Verder geen druk op de jonge Groninger.
 
Vervolgens ving de aangekondigde snelschaakpartij tussen de twee duo’s aan. Toernooidirecteur Van Wely moedigde zijn partner met de witte stukken, burgemeester Loohuis, aan met uitroepen als “Goed zo, naar voren, lekker agressief, naar voren met die hap, nu is het zo afgelopen”. Even later zwakte hij dit af naar “Nu komt de remise wel in zicht”, en, u raadt het al, nog wat later hadden de talentvolle zwartspelers gewonnen. 

Baudet, de vierde politicus na Fred Teeven, Jetta Klijnsma en Eric Smaling die het Hoogeveen Schaaktoernooi opende, legde in zijn openingsspeech uit wat hij zo mooi vindt aan het schaakspel: “Wij zien op het bord allemaal precies hetzelfde als wat deze geniale topspelers zien, en toch zullen we altijd elke partij van hen verliezen. Dat maakt dit spel zo magisch.” Ook waardeerde hij het dat op het schaakbord elke fout genadeloos wordt afgestraft: “Er is geen excuus als je verliest, je bent zelf verantwoordelijk. Dat is een les voor de politiek.” Ook haalde hij aan dat een foutje in het begin van een schaakpartij veel later grote gevolgen kan hebben. “Politici zijn nooit bezig met de effecten van hun beleid op de lange termijn: waar gaan we nu naartoe, waar staan we als land. Rusland en China bijvoorbeeld, ook topschaaklanden, zijn daar veel meer mee bezig dan wij.” Baudet noemde het indrukwekkend wat zijn partijgenoot Van Wely met dit toernooi had klaargespeeld: “Ik hoop dat dit veel mensen zal inspireren om ook te gaan schaken.”

 
Van Wely begon de loting voor de matches door het beroemde filmpje te tonen waarop Ivanchuk in Qatar een dampartijtje met Baadur Jobava even onderbreekt om de wereldrapidbeker in ontvangst te nemen. Hij vroeg vervolgens wat de Oekraïener liever zou willen: Wei Yi verslaan in de schaakmatch, of zaterdag in Assen Jan Groenendijk in een dampartij verslaan. Na enig aarzelen antwoordde Ivanchuk: “Both, if possible.” Wei Yi kreeg de vraag wat er zou gebeuren als niemand meer Siciliaans tegen hem zou spelen. “Then I would have 100 Elo points less”, zei de jonge Chinees. Gaat Ivanchuk, die voor de eerste partij wit lootte, deze week die uitdaging aan?
 
Adhiban kreeg nog even een veeg uit de pan omdat hij nog geen Elo-rating van 2750 heeft, zoals hij ooit beloofde. “I never gave a time frame”, schokschouderde de Indiër lachend. “But like Wei Yi I am also very dangerous.” “We want coffeehouse play”, luidde het commando van Van Wely. Zoiets als wat hij in de duo-demonstratiepartij had laten zien, of in het vluggertje met Jorden van Foreest even later dat hij, het moet gezegd, wel weer won. Van Foreest kondigde aan hard te proberen om de laatste kans die hij deze week van het toernooicomité krijgt te benutten. Anders kon zijn broer Lucas zijn plaats wel eens innemen. Strijdlust te over dus. Adhiban was de man die wit lootte, en de indeling voor morgen is:
 
Ivanchuk-Wei Yi
Adhiban-Van Foreest