Jan Timman en Jorden van Foreest voeren Hoogeveen Schaaktoernooi aan


Het schaaktoernooi in Hoogeveen kent dit jaar als hoofdattractie een match tussen Jan Timman en Jorden van Foreest. De gelauwerde topgrootmeester en het aanstormende talent spelen tussen 17 en 24 oktober zes partijen in het Hoogeveense raadhuis. Onderhandelingen voor een tweede match zijn nog gaande. In het raadhuis van de Drentse stad vinden ook voor de 19e maal een groot open toernooi en twee amateurtoernooien plaats. Nieuw dit jaar is een Baskisch toernooi op woensdag 21 oktober.
 
Aan het open toernooi, dat over negen ronden wordt verspeeld, zullen in ieder geval de Nederlandse topschakers Erwin l’Ami, Sipke Ernst en Jan Werle deelnemen. Zij zullen de strijd aangaan met een keur aan Nederlandse en buitenlandse spelers. De amateurtoernooien worden over zeven ronden verspeeld en hebben een rustdag op woensdag 21 oktober. 
 
Het Baskisch toernooi is een schaakvorm die ooit is ontstaan in de stad San Sebastian in Baskenland: bij elk duel komen de tegenstanders gelijktijdig op twee borden tegen elkaar uit, met wit en met zwart. Dit is weer een nieuwe loot aan de eeuwig groene boom van het schaakspel.
 
Het evenement wordt voor de tweede maal georganiseerd met grootmeester en veelvuldig Nederlands kampioen Loek van Wely in de functie van toernooidirecteur. De belangrijkste sponsors van het Hoogeveen Schaaktoernooi zijn de gemeente Hoogeveen, de provincie Drenthe, McDonald’s en Univé.