Hoogeveen Matches 2019 - spelersportretten


(foto's door Lennart Ootes)

Jan Timman (14 december 1951)

Jan Timman was jarenlang ‘The Best of the West’ en won talloze toernooien. Een kleine greep: hij werd 9 keer Nederlands kampioen en won het interzonale toernooi in Taxco 1985 en het Worldcuptoernooi in Rotterdam in 1989. In 1991 werd hij winnaar van het Immopar rapidtoernooi in Parijs door in de finale wereldkampioen Garry Kasparov te verslaan. In 1993 verloor hij een match om de FIDE-wereldtitel van Anatoly Karpov, in 2016 nam hij revanche in een korte match in Moermansk: 2½-1½. Behalve als componist van eindspelstudies en veelgeprezen schrijver van schaakboeken is de in Arnhem wonende Timman ook nog actief achter het bord. In de 1e klasse KNSB scoorde hij dit jaar 7½ uit 8 aan het topbord van Wageningen. Timman speelde twee eerdere matches in Hoogeveen. In 2014 verloor hij met 4½-1½ van Baadur Jobava, in 2015 versloeg hij Jorden van Foreest met 3½-2½. 
 
Zhansaya Abdumalik (12 januari 2000)

De tegenstander van Jan Timman, het aanstormende talent Zhansaya Abdumalik, is bijna 50 jaar jonger dan de Nederlander. De Kazakhstaanse werd op haar 8ste wereldkampioene in haar categorie in Vietnam, en op haar 11de werd ze wereldkampioene onder 12 in Brazilië. Zhansaya is al Internationaal Meester en damesgrootmeester. Zij heeft ook al 3 grootmeesternormen ‘bij de mannen’ en haar volgende doel is een Elo-rating van 2500 behalen om deze hoogste titel te bemachtigen. Op haar 16de werd ze kampioene van Kazakhstan, dat als schaakland sterk in opkomst is. In Almaty, de grootste stad en voormalige hoofdstad van het land, is er nu reeds een schaakschool naar Abdumalik vernoemd. Eén van haar coaches was de in Nederland ook zeer bekende Vladimir Chuchelov. Momenteel voert Abdumalik de wereldranglijst aan bij de vrouwen tot en met 20 jaar.
 
Alireza Firouzja (18 juni 2003)
Alireza Firouzja uit de nieuwe schaakgrootmacht Iran was en is een wonderkind. Grootmeesters die het kunnen weten noemen hem ‘the next big thing in chess’. Hij wordt beschouwd als een nog groter talent dan zijn landgenoot, jeugdwereldkampioen Parham Maghsoodloo, die vorig jaar Jorden van Foreest versloeg in een korte online rapidmatch vanuit het Drents Museum in Assen. Op zijn 14de was Firouzja al grootmeester en in de afgelopen jaren reisde hij van toernooi naar toernooi. Zijn tactische vermogens zijn gigantisch en dit is al veelvuldig gebleken in snel- en rapidschaak. Maar ook in het ‘klassieke schaak’ is hij al uitgegroeid tot wereldniveau. Op zijn 16de is Firouzja al de sterkste jeugdspeler (onder 20!) ter wereld, en op de algemene wereldranglijst staat hij op nummer 38. Vorig jaar werd hij tweede in het wereldkampioenschap rapid, en dit jaar deelde hij de eerste prijs in het grote Open toernooi in Sharjah. Via het kampioenschap van Azië plaatste hij zich voor de World Cup, die nog vóór de match in Hoogeveen wordt gehouden: van 10 september tot 4 oktober.
 
Jorge Cori Tello (30 juli 1995)
Jorge Cori, nu 24, gold in zijn tijd ook als één van de grootste talenten ter wereld. Hij werd Pan-Amerikaans kampioen in de categorieën onder 10, 12, 14 en 18 jaar, en wereldkampioen onder 14 en onder 16. Net als Firouzja was hij op zijn 14de al grootmeester. Hij won diverse open toernooien, met name in Spanje, en vertegenwoordigde zijn land op vijf Olympiades. In 2016 won Cori daar een bronzen medaille op bord 2, in 2018 behaalde hij in Batumi de beste individuele score van het hele evenement. In 2013 speelde Cori in de World Cup in Tromsø gelijk met Teimour Radjabov en verloor de barrage mede doordat hij door een misverstand te laat kwam voor de derde partij. Jorge heeft ook een zeer sterk schakende oudere zus, Deysi. Zij verving Jorge in de World Cup 2015 toen deze ervoor koos om voor de laatste keer mee te doen aan het jeugdwereldkampioenschap. Deysi is natuurlijk ook zeer welkom in Hoogeveen, maar wij hopen dat Jorge gewoon komt opdagen!