Wie stopt Krishnan!?

Hoogeveen Schaaktoernooi - Dag 4


Verslag: Sam Baselmans

 

Bij het ingaan van de 4e ronde was er nog maar 1 koploper. FM Ritvik Krishnan is goed uit de startblokken gegaan en wist in de twee en derde ronde te stunten tegen hoger gerate tegenstanders, waardoor hij nu de enige speler op 100% was. Maar er zat een groep van 6 spelers achter hem aan die al een halfje hebben afgestaan.

Spannend was het dus om vandaag te kijken of GM Sipke Ernst (wit) op bord 1 de mars van FM Krishnan (zwart) wist te stoppen. Hij wilde dit gaan doen door zijn tegenstander te verrassen met de Trompowsky opening. Echter leek Krishnan hier niet van onder de indruk te zijn en vond hij een aantal zeer accurate zetten achter het bord. Al snel werden er veel stukken geruild en gingen ze een eindspel in. Dit was wellicht nog wel de lastigste test voor de jonge Indiër. Ernst bleef maar proberen en uiteindelijk na het ruilen van alle stukken en een misstapje van de zwarte koning met 48. Kd6 kreeg hij een gewonnen stelling op het bord. Dit was een van de weinige kansen die hem werd gegeven, maar toen hij die niet verzilverde met 52.h5! stond het weer gelijk. Beide spelers promoveerden uiteindelijk een dame en ook al stond Ernst hier nog 2 pionnen voor, het was uiteindelijk niet genoeg om de winst binnen te halen. Een ontzettend knap resultaat weer van FM Krishnan!


De clash op bord 1 tussen Ernst en Krishnan

IM Nico Zwirs (wit) mocht het op bord 2 opnemen tegen de Italiaanse GM Lorenzo Lodici (zwart). Nadat Zwirs een pion leek te blunderen zag het er somber voor hem uit. De vraag was of hij hier voldoende tegenspel voor kon krijgen en zijn stukken zo actief mogelijk kon gebruiken. Toen Lodici uiteindelijk niet de meest actieve voortzetting wist te vinden, werden er redelijk wat stukken afgeruild. Er bleef hier een eindspel over met een pion meer voor zwart, maar door de activiteit van de witte stukken kon hij hier niks beters van maken dan remise. Toch knap gehouden van Zwirs.


Nico Zwirs

Een andere topper tussen twee 2,5 punters was die op bord 3 tussen IM Arthur de Winter (wit) en FM Nicholas Paltrinieri (zwart). De vraag was wie er hiervan in het spoor van de koploper kon blijven. Zwart ging hier voor het Frans, maar heeft dit misschien moeten betreuren toen zijn koning toch wat onveilig in het midden van het bord kwam te staan. Hij probeerde hier nog bij een fort rond zijn koning te bouwen en even leek dit ook te lukken toen er wat stukken werden geruild en wit een kwaliteit voor een paar pionnen had. De grootste aanvallers waren nu weg en het leek weer in evenwicht te zijn. Totdat de Italiaan te maken kreeg met de aanvalskwaliteiten van De Winter. Nadat hij zijn kwaliteit terug offerde jaagde hij de koning het hele bord over en zwart moest zich hier gewonnen geven nadat mat niet meer te voorkomen was. Zeer strakke partij van De Winter.


Links Paltrinieri en rechts De Winter

Ook op het vierde bord werd er genoeg aangevallen. Hier nam FM Eelke de Boer (wit) het op tegen WFM Erdenebayar Margadgua (zwart). Zwart deed hier een onnauwkeurig zetje in het middenspel, waar De Boer goed gebruik van maakte. De pionnenstructuur rond de zwarte koning werd aardig wat verzwakt. En de rest van de partij is witspeler bezig geweest hier gebruik van te maken. Alle stukken werden naar de zwakke zwarte koningsvleugel gemarcheerd en een mooie aanval was niet te stoppen.

Op bord 5 was er de clash tussen FM Onno Elgersma (wit) en IM Nick Maatman (zwart). Er kwam een scherpe Siciliaan op het bord waarbij wit al snel met 8. g4 en 9. Tg1 zijn intenties liet zien. Toen beide spelers besloten niet te gaan rokeren, wist je als kijker dat er een waar gevecht ging plaatsvinden. De vraag was hoe veilig de zwarte koning stond op f7, bijvoorbeeld toen wit met 20. F4! Had kunnen komen. Maar nadat zwart binnen kwam met het paard op c4 en de lopers terugdrong leek hij Nick weer het betere van het spel te hebben. Op zet 26 had zwart nog een interessante mogelijkheid om een beter eindspel in te gaan met de gekke zet 26. Lxf2, waarna een gedwongen variant volgt waarbij zwart beter lijkt te staan. Met veel tactische wendingen in de stellingen was het een complexe partij voor beide kanten. Onno wist uiteindelijk aan het langste eind te trekken door de onveilige koning van zwart te blijven aanvallen. Een partij die zeker de moeite waard is om na te spelen.


Onno Elgersma

 Op bord 6 speelde FM Siem van Dael (wit) tegen Roger Labruyere (zwart). Tussen deze twee jonge spelers kwam een Caro-Kann op het bord. Toen zwarts dame een beetje buitenspel stond op de damevleugel en wit zwaktes had gecreëerd op de witte velden ronde koning kwam Roger in de problemen. Siem wist de witveldige lopers af te ruilen en zo binnen te stormen met zijn stukken. Nadat hij zijn stukken gereed had gesteld voor de aanval, bleken deze niet meer te stoppen. Een zeer nette aanvalspartij van Siem!


Siem van Dael

De volledige partijen vindt u via hoogeveenchess.nl/nl/live-2023

De volledige stand na ronde 4 vindt u op chess-results.com/tnr832085.aspx?lan=17&art=1&rd=4&turdet=YES

Foto’s ronde 4: www.flickr.com/photos/depion/albums/72177720312058710

Foto’s: Frans Peeters